Galaxy Zoo: Du er advart

Hvorfor nøye seg med å prokrastinere, når en kan kombinere prokrastineringen med skikkelig vitenskap? Oh yeah, vi snakker tidsfordriv her. Galaxy Zoo er et online-prosjekt skapt av forskere ved flere institusjoner, hvor du der hjemme kan – helt på ordentlig altså – hjelpe astronomene med å utforske universet. Nærmere bestemt gjelder det klassifisering av galakser, og det er nok å ta av. Katalogen inneholder en kvart million kandidater, og dataene er samlet inn ved hjelp av et kamera festet til teleskopet som blir benyttet i det ambisiøse kartleggings-prosjekt Sloan Digital Sky Survey.

Siden den menneskelige hjerne er fullstendig rekord-rå på å gjenkjenne mønstre, vil det være mye lurere å ha faktiske folk til å utføre en slik jobb, enn å bruke datamaskiner. Datamaskiner har faktisk vist seg å være notorisk upålitelige når det gjelder å skille mellom forskjellige typer mønstre, blant annet innen astronomi. Dessuten ville det tatt forskerne årevis å gjøre en slik jobb, mens med hjelp fra kanskje ti eller tjue tusen lekfolk kan man redusere tiden til en måned. Så langt har over 150.000 mennesker deltatt i prosjektet, og hvis man skulle være i tvil om hva man kan tjene på å være med, viser det seg at det dukker svært interessante ting opp fra tid til annen også.

I Galaxy Zoo (som strengt tatt kalles Galaxy Zoo 2 nå, så langt som det er kommet) oppretter man en slik standard brukerkonto helt gratis. Deretter kan man hive seg på klassifiserings-bølgen. Selve analysen foregår kjempe-intuitivt: Man får presentert et bilde av en liten, mer eller mindre utsmurt flekk på et bilde, og blir deretter stilt enkle spørsmål om form, spesielle trekk, eller om det i det hele tatt er en galakse og ikke bare en forgrunns-stjerne eller en bildefeil. Når man er ferdig, dukker neste kandidat opp. Etter å ha satt seg inn i den enkle opplæringen og satt igang med galaksifisering, skjer følgende: Man får dilla.

Bilde av en liten kjiping

Hm. Spiralmønster? *skakke på hodet og myse resten av kvelden*

Det får i hvert fall jeg. Men så er jeg astro-nerd også, da. Noe dere alle burde være, ikke minst i år!

La galaksekrigen begynne.

Reklame

One thought on “Galaxy Zoo: Du er advart

  1. Tilbaketråkk: Fredagslinker « Prokrastinuft

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s