Noen ord som stort sett ikke er mine, om Carl Sagan

Carl Sagan var en astronom, en modig, tidlig formidler av naturvitenskap, og hadde en enorm innflytelse på svært mange mennesker i alle aldre og samfunnslag. De aller fleste kjenner ham kanskje gjennom serien Cosmos som gikk på tv, eller gjennom filmen Contact, som er basert på boken han skrev, og han var med-produsent på filmen sammen med sin kone, Ann Druyan.

To fakta til om Carl Sagan: Han skulle vært 75 år idag 9. november, men han døde allerede 62 år gammel i 1996.

Den andre tingen er at han var skeptiker, og han innehar en god chunk av skylden for at skeptiker-«bevegelsen» har blitt inspirert til å kunne blomstre til det den er idag. Carl Sagan skrev noe av det viktigste og første jeg mener noen bør lese hvis man på en eller annen måte er interessert i kritisk tenkning og vitenskap, spesielt hvis man lurer på hva en skeptiker er og gjør. Den boken er The Demon Haunted World: Science as a Candle in the Dark, og jeg er så mektig frustrert over at den boka enda ikke er oversatt til norsk.

Jeg mener det inderlig: Hvis noen kjenner eller kjenner noen som kjenner noen som jobber i bokoversettings-bransjen, vær så snill å få denne boka oversatt til norsk. Jeg skulle gjerne gjort det, dersom jeg hadde CV’en til det.

Personlig ville jeg gjerne sagt at jeg vokste opp med Carl Sagan og Cosmos på TV, og ble inspirert til å ta en astronomiutdannelse på grunn av ham. Dessverre var ikke Carl Sagan en stor del av oppveksten min, selv om jeg på en måte hørte om ham til tider. Jeg har lest Demon-Haunted World, og kommer til å lese den flere ganger om igjen i fremtiden. Den er simpelthen det beste innen sakprosa jeg har lest. Jeg har sett Contact og deler av Cosmos, men har ennå mye å lese og lære fra denne formidleren. I stedet for å prøve å skrive av biografien hans fra åtte kilder med mine egne ord, noe som ville tatt alt for lang tid, velger jeg å presentere et lite utvalg nettformidlere som sier det så mye bedre – og vet hva de snakker om.

Phil Plait skriver noen ord på Bad Astronomy om Sagan og den første årlige Carl Sagan-dagen, som ble markert i Florida av JREF lørdag 7. november.

Det samme gjør Steven Novella, på sin egen blogg Neurologica og Skepticblog.

Rebecca Watson har postet en video på Skepchick-bloggen, som inneholder det siste intervjuet Sagan holdt for offentligheten, hvor han i skranten tilstand, men med ingen tegn til svekket engasjement og klarhet, forteller om et av sine siste verk, The Demon Haunted World. Se også den underholdende og informative linken hun viser til, som peker til en artikkel på Neatorama.

En kort, oppsummerende artikkel i en av bloggene som New Scientist er vert for.

Jeg tenkte jeg til slutt skulle ta en test på dere. Hvis dere ikke sprutgriner ihvertfall bittelitt av den berømte «Pale Blue Dot»-passasjen lest av Sagan, tatt fra lydbokversjonen av boka med samme navn, har jeg bestemt at dere sannsynligvis ikke er menneskelige. I tilfelle dere er av typen som ikke griner lett (slik jeg gjør; jeg må sannsynligvis sette laptopen til tørk nå etterpå), og kanskje er litt redd for å bli klassifisert av meg som ikke-mennesker, tenkte jeg det kunne hjelpe at dere fikk høre denne lille talen, *samtidig* som det blir vist svært følelsesladde bilder og sitater, *samtidig* som det spilles musikk av Sigur Rós.

Det burde gjøre susen. Få det ut.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s