Fredagslinker

Mens jeg ennå er i LOFNOTC-slaget (og innen jeg har kjørt i meg for mye av rødvinen som står på bordet her), kan jeg jo like gjerne smelle opp et lite innlegg. Konseptet «fredagslinker» kunne kanskje bli en tradisjon etter hvert.

 • Vi tar unna det seriøse først: Ja, jeg er på skeptikernes side i «koma-mann»-saken. Det er blitt skrevet en god del fornuftige innlegg om saken på en god del av de engelske bloggene jeg følger. Erke-skeptikeren selv, James Randi, er en av dem som var først ute. Skepsis-bloggen linker til og oppsummerer de påfølgende kommentarene på norsk. Dagbladet har dessuten en liten sak om det (om enn noe overfladisk). Hovedpoenget å ta med seg her er ihvertfall: a) Les og lær litt om fasilitert kommunikasjon (direkte oversatt fra det engelske uttrykket – er det et norsk navn for det?) og hva det er med dette som terger oss skeptikere, for eksempel tvilsomme case-studier med autistiske barn (se Randi-artikkelen over). b) Dette fenomenet med at pasienten sies å kommunisere ved hjelp av et keyboard med en person som «hjelper til» med å styre hånden hans er veldig enkelt å teste blindt (for eksempel snakker han både flamsk og engelsk – be ham om å kommunisere på flamsk, og gi ham en «fasilitator» som ikke kan dette språket). La gå om han virkelig kan kommunisere slik med omverdenen og skal skrive bok om det. Kjempebra, lærerikt, fascinerende! Men ville det ikke være best for den stakkars mannen – og hans nærmeste – at man forsikrer seg om at man ikke utsetter pasienten for enda mer lidelse (dvs. utelater enhver mulighet for ouija-brett-effekten) enn det han muligens har opplevd de siste 23 årene? Kjipt å være bevisst, men fullstendig lammet, mens en super-kynisk kvakksalver tar kontroll over kroppen din og stemmen din, sier ting du ikke mener, til og med tjener penger og en plass i rampelyset på det. Kvalmt å tenke på, og «fasilitert kommunikasjon»-fenomenet er i det hele tatt så grumsete at situasjonen til denne mannen ikke bare kan tas for god fisk. Jeg håper for hans skyld at dette kan belyses ordentlig og bli testet ordentlig.
 • Så til noe usannsynlig gøysomt: Phun! Todimensjonale fysikk-simulerings-spill hersker. Last ned, sjekk ut og se hvor raskt tiden bare forsvinner i horisonten med rasende fart.
 • Mens vi er inne på tidssluk. Jeg snakket varmt om Galaxy Zoo forleden, og nå har folkene bak lansert Mergers! Istedet for å sammenligne galakser med spesielle kriterier for utseende, kan du nå sammenligne utvalgte mergers, altså galaksepar som er i ferd med å kollidere, med animerte datamodeller av galaksekræsj! Nice. (Krever Java.)
 • Nå som nettene blir lange, kan det være på sin plass med et julegavetips. Som stolt medlem av Astronomer Mot Orddeling vil jeg benytte sjansen til å hensynsløst promotere denne boken, og nå kan du få en fantastisk rabatt dersom du også er sjef (en enkel sak å ordne). Løp og kjøp. Jeg har allerede bestilt et par.
 • Ti minutter med kombinasjonen romfart, youtube og fortryllende soundtrack: Snurr film (og velkommen tilbake til jorden, Atlantis)!
Reklame

2 thoughts on “Fredagslinker

 1. Kjempeflott den der videoen 🙂 Jeg viste den i fysikktimen i dag, så brukte vi litt tid på å diskutere noe av den fysikken som ligger bak. Fint når internett kan gjøre jobben min litt enklere 🙂

  Forøvrig ligge en full versjon av videoen her: http://www.vimeo.com/7852885

  Anysveis. Vil oppmuntre deg til å fortsette å dele alle disse finurlige tingene du finner på nettet, i tilfelle det er noe jeg kan bruke i timene. Det gjelder forsåvidt både matteting og fysikkting, alt mottas med takk. Jeg har også (som jeg kanskje har nevnt tidligere) gjort elevene mine oppmerksomme på GalaxyZoo, selv om vi ikke har gjort noe med det i timene.

  Hurra.

  Men nå er det tid for soving.

  Natta 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s