LHC stenges som planlagt, eller: klipp-og-lim-ikke-saker i mediene

Jeg satt og ventet på det, da jeg via Twitter fikk øye på pressemeldingen som nådde BBC sent i går kveld: At norske medier skulle ta fatt i den.

Dette er hva som går frem av nyhetsartikkelen: Large Hadron Collider, det største fysikkeksperimentet som noensinne er bygget, og som av journalister har fått kosenavnet «Dommedagsmaskinen», må stenges i et helt år ved slutten av 2011, for å adressere problemer med designet.

Å nei! Og nå som vi er så godt i gang etter endelig å ha fikset på de tidligere problemene som oppstod! Hvilke onde krefter er det egentlig som prøver å hindre oss i å finne gudepartikkelen?

Jeg var avventende med å re-tweete nyheten inntil videre. Hvorfor? Fordi jeg var litt skeptisk.

En av de mange personlighetene jeg følger på fantastiske, avhengighetsskapende, men ikke desto mindre samfunnsnyttige Twitter, er professor Brian Cox, som jobber nettopp med partikkelakseleratoren ved CERN. Sånn sett burde han vite hva han snakker om, og han er ikke i noe særlig godt humør for øyeblikket.

Det viser seg at det rett og slett ikke er snakk om en tvungen, brå avstengning av LHC, på grunn av leie problemer som stadig vekk oppstår. Her dreier det seg om en av flere rutinemessige, planlagte avstenginger for vedlikehold og oppgraderinger. Jeg siterer, med Brians frustrerte caps lock i behold:

ALL particle accelerators have 6 – 12 month regular shutdowns for maintenance and upgrades. That’s how complex machines are operated !

fulgt av

I repeat: #LHC will run for 12 – 18 months now. It will then shut down, AS ACCELERATORS DO, for maintenance and upgrades. ENGINEERING !!!

Vet du hva? Jeg stoler på den.

Det er sannsynligvis snakk om en heller dårlig utformet pressemelding i dette tilfellet, blandet med medienes hang til å spare tid ved å klippe og lime fra disse inn i fiks ferdige nyhetsartikler. Jeg skjønner dem veldig godt; selv jobber jeg en del med pressemeldinger, og det er veldig fristende å ikke tilføye egne tanker og kunnskaper fremfor å bare oversette i vei.

Når det er sagt, kan det nå, mens jeg har skrevet dette, se ut til at det vil komme en oppfølgingssak fra norske mediers side om denne ikke-saken, etter at jeg (og sikkert andre?) tipset journalisten som skrev artikkelen hos nrk.no. Det vanker i tilfelle skeptiker-kudos for dette!

OPPDATERING: Jeg ser at det nå i nrk-saken er lagt til en link til en artikkel hos Discovery News hvor nettopp dette er diskutert. Likevel vil jeg legge til at dette uansett bør betraktes som en ikke-sak, og overskriftene som sirkulerer gir fremdeles det samme, urovekkende inntrykket. Oh, well.

Jeg lar @ProfBrianCox få siste ord.

For the very last time – the #lhc story is a pile of merde, as we say at CERN. Scheduled maintenance stops are not bloody news !

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s