Ny forskning – en naturlig oppvekker

Trodde du, som de fleste andre, inkludert meg, at den daglige kaffen gjør deg mer våken og kvikk? Godeste herr doktor Novella kan meddele på sin blogg at en ny, omfattende studie av effekten på koffein så godt som «debunker» denne påstanden.

Hæ? Så merkelig at slik «allmennkunnskap» som kaffens magiske effekter blir slått i bakken av vitenskapen på den måten! Likevel, leser vi hva studien viste, blir det hele brått mye klarere, og til og med pinlig logisk.

Studien foregikk ved at man tok for seg 162 mennesker med lavt eller intet koffeinbruk, og 217 mennesker med middels til høyt konsum av koffein. Deltakerne ble tvunget til å holde seg unna koffein, for deretter å bli gitt økende doser av enten koffein eller placebo, og i etterkant ble nivåene av nervøsitet, våkenhet og hodepine hos deltakerne målt.

Forskerne fant at koffein-avvenning (dvs. å gi placebo til de med ellers høyt forbruk) forårsaket flere hodepiner og mindre våkenhet – noe som verken bør komme som en overraskelse på tidligere forskningsresultater eller kaffeavhengiges personlige erfaring. Når kaffebrukerne ble gitt koffein etter en periode uten, gjorde dette rett og slett at de gikk tilbake til normaltilstanden de hadde før; graden av våkenhet økte ikke over det vanlige. Videre så man at de som til vanlig ikke brukte koffein, ikke dro noen fordeler av koffeintilskuddene.

Konklusjonen ble derfor at

(…) regular use of caffeine produces no benefit to alertness, energy, or function. Regular caffeine users are simply staving off caffeine withdrawal with every dose – using caffeine just to return them to their baseline. This makes caffeine a net negative for alertness, or neutral at best if use is regular enough to avoid any withdrawal.

Det å drikke kaffe har altså ikke en netto positiv effekt – det man opplever som våkenhet og mangel på hodepine er rett og slett virkningen av abstinensene som forsvinner!

Det er så artig når vitenskapen peker på deg og fniser: «Haha, dette hadde du ikke trodd!»

En liten bonus-dissing av sKAM (står for «såkalt Komplementær og Alternativ Medisin», engelsk: sCAM) til slutt: Homeopatisk sovemedisin baserer seg på en tilnærmet uendelig stor oppløsning av koffein i vann, pluss magisk risting i diverse himmelretninger for å passe på at vannet kvante-husker koffeinen, etter hvert som sjansen for tilstedeværelsen av faktiske koffeinmolekyler går mot null. Den fabelaktige virkningen er – abrakadabra! – at man får en motsatt effekt av det koffein gjør med kroppen. Genialt konsept, egentlig, i hvert fall så lenge man tror på det, og samtidig tror at koffein faktisk gjør deg mer våken. Vel, i lys av disse forskningsresultatene burde man kunne fastslå en såkalt dobbel fail for prinsippene bak homeopatiske sovemedisiner?

Reklame

One thought on “Ny forskning – en naturlig oppvekker

  1. Tilbaketråkk: NaBloPoMo — Dag 28: Best of Prokrastinuft – Parallaksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s