A call to arms: Gøy med sukkerpiller

En liten pressemelding som jeg herved brutalt kaster ut i bloggosfæren. You know what to do.

Oppdatering fra 1023.org.uk: Målet var 10 land, 23 byer. Så langt er 27 land og 54 med. Antarktis inkludert. Sykt.

Også skrevet om i: Skepsisbloggen | Fritanke.no

Husk at du kan få være med på denne protesten hvis du vil! Alt du trenger å skaffe er en pakke sukkerpiller fra et apotek nær deg. Send meg en epost (gjelder også Trondheim!).

Oppdatering februar: Stedet i Oslo blir Vinkelplassen på Majorstua (plassen på hjørnet Kirkeveien/Valkyriegata). Oppmøte senest kl 10 for demonstrantene. Alle er velkomne til å møte opp og heie på oss (eller bue på oss, men helst ikke kast noe på oss).

Norske demonstranter iscenesetter homeopatisk «overdose»
Aktivister i Norge annonserer i dag fredag at de sammen vil ta en homeopatisk «masseoverdose» tidlig neste måned, som en del av en global protest mot markedsføringen av alternative midler og behandlingsformer.

En gruppe demonstranter i Oslo så vel som i Trondheim vil svelge hele beholdere med homeopatiske piller den 5. februar 2011, i et forsøk på å gjøre folk oppmerksom på at homeopatiske «remedier» ikke har noen effekt – og dermed legge press på farmasøyter og helsepersonell for å sikre at produkter som selges som medisinske behandlinger, faktisk fungerer.

Kristin Carlsson, koordinator for gruppen i Oslo, sier følgende: «Folk flest er ikke klar over at homeopatiske piller slett ikke er ’naturlige’ eller basert på urtemidler eller lignende – selv homeopater er enig i at pillene faktisk ikke inneholder annet enn sukker og vann. Vi tar del i denne protesten for å vise at disse såkalte remediene er nytteløse og ikke har noen plass i dagens helsevesen.»

Demonstrasjonen i Norge organiseres på frivillig basis, uavhengig av noen forening, og er en del av The 10:23 Campaign [1] – en verdensomspennende protest mot de homeopatiske midlene som selges i Storbritannia. Lignende arrangementer vil holdes i dusinvis av land rundt om i hele verden og er denne uken blitt annonsert i land som Sverige, Tyskland, Israel, Ungarn, Australia og Canada.

Michael Marshall, koordinator for den internasjonale kampanjen, sier følgende: «Vi har som mål å vise at det rundt om i verden er en voksende tendens til den oppfatning at nok tid og penger er blitt sløst bort på homeopatiske midler. I de to århundrene som denne behandlingsformen har eksistert, har det aldri dukket opp noe som helst som tilsier at den virker, og fordi homeopatiske midler ikke består av annet enn sukker og vann, kan de umulig gjøre de tingene som homeopater hevder at de gjør. Titalls milliarder britiske pund er blitt brukt hvert år verden rundt på disse uvirksomme midlene, og når folk blir fortalt hva de faktisk er, og hvordan de fremstilles, blir flesteparten av dem sjokkert over at dette fremdeles blir solgt til et uvitende publikum den dag i dag.»

10:23-kampanjen ble satt i gang for ett år siden i Storbritannia, da nesten 400 demonstranter tok del i «overdoser» landet rundt. Dette skjedde i kjølvannet av at Storbritannias ledende apotek innrømte at pillene blir solgt bare fordi forbrukerne vil kjøpe dem, ikke fordi de har noen effekt.[2] Kampanjen har fått navnet sitt etter Avogadros tall[3], et viktig tall innen kjemi og fysikk, som kan brukes for å vise at homeopatiske midler slett ikke inneholder noen aktive ingredienser.

Selv om noen vil hevde at det å distribuere sukkerpiller er en harmløs affære, kan omfavnelsen av homeopatiske midler av farmasøyter og helsevesen få alvorlige konsekvenser. I tillegg til at denne omfavnelsen undergraver folks tillit til medisin og medisinske råd, kan den i verste fall føre til at pasienter i alvorlige helsetilstander unngår å oppsøke lege, i den tro at homeopati kan behandle sykdommen deres. En gravende undersøkelse gjort av BBC i januar 2011 avslørte at homeopater for eksempel var villige til å gi reisende uvirksomme homeopatiske «preparater» som erstatning for medikamenter som bekjemper malaria[4], så vel som virkningsløse homeopatiske alternativer
til vaksiner.[5]

10:23-kampanjen har som mål å arrangere demonstrasjoner i mer enn 23 byer i 10 land, men ser så langt ut til å kunne mer enn doble dette målet. Demonstrasjonen i Oslo og Trondheim vil finne sted 5. februar 2011, klokken 10.23.

Fotnoter
[1] The 10:23 Campaign er et nettverk av grupper og organisasjoner av skeptikere som har som mål å gjøre folk oppmerksom på sannheten bak homeopati – hvordan vi vet at homeopati ikke virker, og hvorfor det er viktig at pasienter gis riktig informasjon, slik at de blir i stand til å ta informerte helsevalg. http://www.1023.org.uk/
[2] http://www.dailymail.co.uk/news/article-1230925/Boots-sells-homeopathic-remedies-theyre- popular-work.html
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Avogadro_constant
[4] http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/newsnight/9341713.stm
[5] http://www.bbc.co.uk/news/health-11280578

Lokal kontaktperson: Kristin Carlsson / kristin.carlsson@gmail.com
Internasjonal kontaktperson: Michael Marshall / contact@1023.org.uk / +44 7841 134 309

Reklame

3 thoughts on “A call to arms: Gøy med sukkerpiller

  1. Tilbaketråkk: Kampanjen 10:23 – en protest mot salg av homøopatisk ikke-medisin | unfiltered perception

  2. Tilbaketråkk: Saltklypa #7 – Om kretsende himmeldyr og overdoser av sukker | Saltklypa

  3. Tilbaketråkk: NaBloPoMo — Dag 28: Best of Prokrastinuft – Parallaksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s