Team Foster <3

Du vet når du er veldig glad i flere forskjellige ting, og #denfølelsen du får når du plutselig får vite at alle disse tingene skal blandes sammen i en herlig suppe av awesomeness? Sånn at du bare må lage hjerter i brødteksten? <3<3

Den følelsen rusker i bloggefingrene, altså. La meg forklare.

Skjermbilde 2013-10-02 kl. 22.16.46

  • Jeg er veldig glad i vitenskap, og astronomien har fått en egen VIP-plass i hjertet mitt. for Det vet vel forhåpentligvis alle de tre-fire som leser denne bloggen. Jeg tok en mastergrad i det, glad er jeg i astronomi.
  • Jeg digger det når vitenskap, og særlig realfag, blir vist frem og formidlet på en bra måte, og kanskje spesielt til de unge håpefulle som har potensiale til å bli hva som helst livet. Tanken på at kidsa som vokser opp idag blir eksponert for kritisk tenkning, rasjonalitet og vitenskapsformidling på en bedre måte enn det jeg ble, fyller meg med Glede og Optimisme for Verden™.
  • Jeg er fan av Natalie Portman. Hun er et sånt supermenneske. En A-kjendis med grad i psykologi fra Harvard (publisert, til og med). Sinnssykt god i flere språk. En ypperlig skuespiller. Hun engasjerer seg for miljøet, for mikrofinansiering til kvinner i den tredje verden, og for feminisme i underholdningsbransjen, spesielt Hollywood.
  • Jeg koser meg ordentlig med eventyr-og sci-fi-filmer, spesielt Marvel-filmene. En av favorittene mine blant sistnevnte er Thor fra 2011. Filmen har en sånn herlig selvironi og humor, samtidig som den har en sykt bra bakenforliggende Shakespeare-aktig historie, mye takket være Kenneth Branagh bak spakene. Den la forøvrig også grunnlaget for karakterutviklingen til min favoritt-filmskurk noensinne.
"You should read more books. Books are good for your brain."

«You should read more books. Books are good for your brain.»

Men ta det med ro, denne innledningen var ikke ment å bygge opp til en unnskyldning for å legge ut bilder av Tom Hiddleston (selv om skaden allerede er skjedd. Oops). Ta Natalie Portman, for eksempel. Ja, for hun spiller jo i Thor. Mens mange gikk ut av kinosalen og husket Portmans rolle som «dama til Tor med hammer’n», satt jeg igjen med minnet om vitenskapskvinnen Jane Foster, hyper-engasjert felt-astrofysiker hvis største prioritering var sitt eget vitenskapelige arbeid.

"THE WOMAN OF SCIENCE". <3<3<3

«THE WOMAN OF SCIENCE». <3<3<3

Forresten, hvis du har sett filmen, men ikke lest den fantastiske artikkelen Is Thor a feminist movie? (Yes), så les den, for Odins skyld, og deretter se filmen igjen. Den artikkelen er objektiv sannhet. ❤

Og nå, nå har Marvel, i et anfall av genistreker, lansert The Ultimate Mentor Adventure i USA, i samarbeid med bl.a. The Science & Entertainment Exchange. Det er blandingen av alle punktene jeg nevnte over, tingene som jeg er veldig glad i. Med Natalie Portman som frontfigur, og den kommende filmen Thor: The Dark World (squee!) som bakteppe, ønsker de å engasjere amerikanske tenåringsjenter i realfag (Science, Technology, Engineering and Maths, eller STEM-fag) ved å utlyse en skikkelig kul konkurranse: Skoleelevene oppfordres tll å intervjue en anerkjent kvinne i nærmiljøet deres som jobber med real- eller teknologifag, filme det hele og sende det inn. Spørsmålene som stilles i intervjuene skal gå på hvordan kvinnene kom dit de er idag, og hvordan jentene kan jobbe for å komme dit selv.

IKKE SANT? Det er så fint.

Tiden vil vise om dette faktisk vil ha noen innvirkning på amerikanske jenters realfags-engasjement  og -deltakelse på lang sikt, men jeg både tror og håper det vil ha en særs positiv effekt på de som er med på konkurransen. Flere sånne ting, underholdningsbransjen!

Marvel, dere gjør det riktige her. For dette tilgir jeg dere nesten den litt kleine filmplakaten deres.

TL;DR: Natalie Portman og Marvel ruler, for de bryr seg om jenter og realfag, samtidig som de ruler ellers også.

(via The Mary Sue.)

(Jeg ser at jeg også var for treig til å komme Phil Plait i forkjøpet, som vanlig. Han brukte samme bilde som meg, også. Men det er bra vi er enige.)

Reklame

3 thoughts on “Team Foster <3

  1. Jeg pleier normalt ikke å legge igjen en kommentar. men dette var en utrolig bra blogg! Fant den nå når jeg skulle prøve å finne mer «saklige» blogger, istedenfor alle disse sminkebloggene (selv om disse kan være morsomme å lese til tider) Merker jeg kjenner meg mye igjen i det du skriver, er en litt vel over entusiastisk Marvel fan her! Er 17 år, og går på realfagslinja, tror nok jeg får lære en del av å lese bloggen din 😉 Bloggen er lagt til i favoritter, gleder meg til å lese fremtidige blogposts!

  2. Wow, takk for veldig hyggelig kommentar! Som du ser, er det ikke så alt for mye aktivitet på bloggen min. Men ett av mine nyttårsforsetter (hvis jeg skal tørre å kalle dem det) er å skrive mer. Masse mer. Og da kommer det nok til å dukke opp noe her på bloggen også innimellom. Hvis du skulle bli utålmodig, anbefaler jeg å følge bloggfellesskapet jeg er med i, skepchick.no, samtidig. Der kommer det mye bra fra flinke folk! 🙂

  3. Får håpe nyttårsforsettet ditt går i oppfyllelse! Tok en titt innom skepchick.no, og leste en artikkel om forkjølelse. Utrolig interessant og lærerikt, tok de som favoritter også 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s